Joulu downunder


Muistan vielä yli kaksikymppisenä ajatelleeni että ilman oikeaa joulukuusta,  vanhoilla koristeilla koristeltuna tuoksumassa olohuoneen nurkassa ei voi joulua viettääkään. Perinteisenä jouluihmisenä en voinut kuvitellakaan että kolmikymppisenä viettäisin ensimmäisen jouluni Australiassa joen rannalla, eukalyptus metsän  ympäröimänä, keskimäärin 35 asteen kuumuudessa.




On varmasti sanomattakin selvää että joulu Australiassa, pelkästään jo ympäristön erilaisuuden takia on ihan erilainen kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Ensimmäinen ero on tietysti se että joulua ei oikeastaan juhlita kuin joulupäivänä. Jouluaatto on heille vain yksi ilta muiden joukossa paitsi että jouluyönä saapuvalle joulupukille jätetään perinteisesti kuusen juurelle kaljaa. Kyllä, luit oikein. Jos australialainen ei ole syömässä lihaa grillin ääressä, hän on juomassa kaljaa kavereiden kanssa, siksi myös luonnollisesti joulupukki tarvitsee kaljaa jaksaakseen jakaa kaikki lahjat. Ei varmastikaan ole yllätys että jouluaamuna heräävät lapset löytävät tyhjäksi juodun kaljatölkin pakettien vierestä. ”Äiti! Joulupukki on käynyt!”

Lahjoja on paljon koska kaikkea mahdollista löytää (viimeksi sain esimerkiksi halkaistun hedelmän säilyttäjän), tavara on halpaa ja se on aina lisäksi alennusmyynnissä. :D Lapseni saavat kummatkin noin 15 lahjaa joulussa enkä millään usko että heidän lahjamääränsä olisi suurempi kuin keskiverto australialaisen, päinvastoin. Täällä lahjat on se tärkein asia joulunvietossa.

Joulupäivänä tovi lahjojen avaamisen jälkeen syödään iso lounas: erilaisia salaatteja, kinkku, kalkkuna, katkarapuja, kinkun käristettyä ihraa, tällä kertaa mukana on myös ”turducken”; kalkunaa, ankkaa ja kanaa kiedottuna yhteen, kinkun rasvassa grillattuja perunoita sekä lohta. Kasvissyöjiä täällä ei ole, jos olisi, nekin syötäisiin.

Ainiin, se joulukuusi. Kun telttailee (tai kaikki oikeastaan karavaanailee) 35 asteen lämmössä keskellä luonnonsuojelupuistoa ei oikean kuusen ostaminen ole millään tavalla kannattavaa. Mikäs siinä silloin jos hiekkarannan tuntumaan pystyttää muovisen joulukuusen jossa on välkkyvät ja soiva valot!  Se muovinen joulukuusi on oikeastaan ainoa asia joka minua etäisesti muistuttaa Suomen jouluistani. Ja glögi sekä riisipuuro, niitä kuskaan tänne Suomesta asti :D Muuten vietämme joulumme täällä sosialisoiden 50 muun vierivieressä camppailevan ystävän ja sukulaisen kanssa, vesiurheillen sekä rannalla makoillen. Ja aamuisin, ennen kuin kukaan muu on vielä hereillä, käyn yksikseni kävelyllä metsässä jossa kookaburra (paikallinen lintu joka kuulostaa apinalta) laulaa, pusikoissa hyppelee kengurut ja ilmassa tuoksuu hento eukalyptus .

Iloista, rauhallista ja kotoisaa joulua kaikille!

.pilvi
P.S. Vielä näin ennen joulupäivää täällä on hiljaista, laitan kuvia joulupäivästä kunhan kaikki saapuvat paikalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rosen-terapia

Miten holistiset hoidot toimivat

Erilaisten hoitojen suosituksia